Can You Pass This Financial Literacy Quiz?

April 21, 2016 : H&R Block Dollars & Sense

Think you know everything about how to manage money successfully? For example, do you know the difference between different types of bank accounts? What about the fees associated with a credit card? Take this financial literacy quiz and prove it!

Q1: Uh oh, you forget to pay your cell phone bill and get a late notice. What kind of repercussions can you likely expect?

  • A. Your phone will be shut off
  • B. You’ll be charged a late fee
  • C. Your next bill will be double the price

Q2: Which type of account allows you to make an unlimited number of withdrawals without a fee?

  • A. Certificate of deposit
  • B. Checking account
  • C. Savings account

Q3: Your auto insurance plan has a $600 deductible. Driving home from work, you get into an accident and cause $800 worth of damage to your car and $1,500 to the other person’s car. How much of the cost do you have to cover?

  • A. $200
  • B. $1,700
  • C. $600

Q4: Which of the following is incorrect about using an ATM?

  • A. ATMs are usually open 24 hours a day.
  • B. You can get information about your account at an ATM machine.
  • C. You can get cash anywhere in the world without a fee.

Q5: What does APR stand for?

  • A. Annual Perpetual Rate
  • B. Annual Percentage Rate
  • C. Annuity Per Refund

Q6: How much should be in your emergency fund?

  • A. $1,000
  • B. Two months worth of rent or mortgage payments
  • C. Six months worth of living expenses

Q7: What is the recommended max percentage of your take-home income you should spend on monthly housing expenses?

  • A. 30 percent
  • B. 45 percent
  • C. 50 percent

Q8: You earn $8 an hour at your job at the mall and worked 11 hours this pay period. When you get your check, you notice it’s less than the $88 you expected. Why is that?

  • A. Your employer has the right to withhold money from your paycheck at will.
  • B. The store you work at is allowed to take money out at will.
  • C. State and federal taxes have been taken out of your paycheck.

Q9: Student loan borrowing is at an all-time high, and so is the default rate on making student loan payments. What kind of relief should you expect on your student loans if you file for bankruptcy?

  • A. Significant relief—all debts are wiped clean so you can have a fresh start.
  • B. Moderate relief—usually payments and amount owed are adjusted to match your ability to pay.
  • C. No relief—it’s extremely rare to get any relief for student loans from bankruptcy

Q10: What does a FICO score determine?

  • A. Your credit rating
  • B. Your interest rate
  • C. The fee you will be charged when taking out a loan

Check your answers below! How’d you do? Do you need to brush up on your financial literacy knowledge or do you have what it takes to have a successful financial future? Let us know in the comments section.

 

 

 

Answers:

  1. B
  2. B
  3. C
  4. C
  5. B
  6. C
  7. A
  8. C
  9. C
  10. A

Related Topics

Related Resources

10 Back To School Money Tips for Teens & Young Adults

It's back to school time. Here are some money tips from H&R Block Dollars & Sense.

Meet Budget Challenge Scholarship Winner: Alexa Brutus

Meet H&R Block Budget Challenge scholarship winner Alexa Brutus. At 14, this Florida high school student is one of the youngest scholarship winners so far!

Meet Budget Challenge Scholarship Winner: Saad Khawaja

When Texas high school senior Saad Khawaja isn’t shooting hoops with his friends or participating in DECA, you can find him checking how stocks are doing on the stock market. How’s that for “average teenage behavior”? So, it should come as no surprise to learn Saad is one of five Fall 2016 H&R Block Budget Challenge winners.

Meet H&R Block Budget Challenge Scholarship Winner: Billy Balfour

Billy Balfour wanted to learn how to manage money, so he took a personal finance class and entered the H&R Block Budget Challenge! Meet him at H&R Block.

H&R Block Dollars & Sense

H&R Block Dollars & Sense

H&R Block Dollars & Sense is committed to helping teens become real-world ready adults by providing them with personal finance tips, tricks, resources and through the H&R Block Budget Challenge.